Om kaffe

Allmänt om kaffe

Hur grovt kaffe som ska användas (storleken på korn) bestäms av hur länge partiklarna kommer utsättas för vatten. Vid användning av pressobryggare då kaffet är i kontakt med vattnet under flera minuter kräver grovmalt kaffe, annars blir kaffet beskt. Vid bryggning med hjälp av espressobryggare då vatten och kaffe endast är i kontakt under kort tid behövs väldigt finmalt kaffe.

Kaffe är en färskvara, endast ”grönt kaffe” som inte är rostat kan lagras. Vakuumförpackade rostade bönor kan hålla sin kvalité i uppemot ett år medan malt kaffe, trots sval och lufttät förvaring, börjar förlora aromer efter 10 dagar. För att njuta av så bra kaffe som möjligt är det därför fördelaktigt att mala bönor precis innan de ska användas. Det eftersom malet kaffe börjar förlora sina aromer vid kontakt med luft, ljus eller värme endast efter några timmar.

Kaffepulver innehåller i snitt 12–13 mg koffein per gram pulver. Blandningar som innehåller den koffeinrika Robusta-bönan kan innehålla uppemot 18-20mg koffein per gram pulver.

Framställning av kaffe

Plockning

Kaffebäret/frukten innehåller två frön och antar en röd färg då den är mogen. Innan bäret är moget har den en grön färg. Kaffe som framställs av gröna (omogna) bär får en mer bitter och sträng smak, det kaffet som framställs av mogna (röda) bär får en mer mild, mogen och välluktande karaktär. Plockningen kan därför ses som ett av de viktigaste stegen i processen, och det är inte ovanligt att plockarna instrueras att enbart plocka de röda bären. 

Process

De två frön som finns inuti kaffebäret är det som vi kallar bönor. När bäret precis har plockats omsluts bönorna av fruktkött, innan bönorna kan torkas och rostas behöver fruktköttet avlägsnas. Det finns två huvudsakliga metoder för att avlägsna fruktköttet, tvättning och soltorkning. Tvättning innebär att fruktköttet direkt avlägsnas genom blötläggning samt någon form av mekanisk metod som skrubbning eller skrapning. Soltorkning innebär att bönorna först får torka och till viss del jäsa. Den sistnämnda metoden kan ge ett fylligare kaffe med mer sötma men är svårare att utföra, sker det misstag kan det istället leta till sämre kvalité på kaffet.

Torkning

Bönorna krattas ut på ett sten- eller betonggolv där de tillåts att torka under flertalet dagar. Det är efter detta steg som kaffebönorna kallas för ”grönt kaffe”

Sortering

De bönor som är av för låg kvalité eller för små sorteras antingen ut för hand eller med hjälp av avancerade maskiner. Att sortera ut bönor med hjälp av maskiner är det nästan endast de stora tillverkarna som gör eftersom maskinerna är så pass dyra i inköp.