Brygguide

Att brygga kaffe med hjälp av Pour-Over teknik är inte komplicerat eller svårt utan något alla kan göra. Det finns däremot vissa steg som kan vara bra att hålla koll på.

Så här brygger du kaffe med hjälp av Pour-Over teknik:

Mät upp ungefär 12g kaffe per kopp kaffe som du vill brygga
Kaffemängd för pour-over kaffe, kaffekottens brygguide
Mal kaffebönorna grövre än för vanlig elbryggare. Här tycker vi att nivå 5 på KVARNEN ger ett bra resultat, men experimentera gärna själv. 
Malnivå för pour-over kaffe, kaffekottens brygguide
Använd malskivor och inte knivar, då blir bönorna jämnt malna vilket i sin tur ser till att ge en mer jämn smak på kaffet.
Malskivor för pour-over kaffe, kaffekottens brygguide
Placera pulvret i toppen av kannan.

Placera det nymalda kaffepulvret i toppen av kaffekannan vid pour-over kaffe, kaffekottens brygguide

Häll vatten i cirkulerande rörelser så att allt blir fuktat, 50–60 gram är ungefär lagom.
Blomning vid pour-over kaffe, kaffekottens brygguide
Låt dra i 30–40 sek, tills det slutar att bubbla. Det här steget kallas för blomning och det gör vi för att kaffet ska släppa ifrån sig koldioxid som annars skulle fungera avstötande mot vattnet, vilket gör att mindre smaker och aromer kommer med kaffet.
Låta kaffet dra vid pour-over kaffe, kaffekottens brygguide
Häll på ytterligare 100g vatten i cirkulerande rörelser, viktigt att vattnet träffar alla kaffepartiklar.
Addera ytterliggare vatten vid pour-over kaffe, kaffekottens brygguide
Fortsätt på samma vis tills allt vatten har passerat, men låt aldrig kaffet i filtret torka ut utan häll på mer medan det fortfarande finns lite kvar.

 

 

Lathund vid pour-over kaffe, kaffekottens brygguide

En lathund för tiderna och vattenvolym

  • Starta med 50g (0,5dl) vatten
  • Efter 1min häll på ytterligare 100g (1dl) vatten 
  • Efter 1,5 min häll på de sista 100g (1dl) vatten